Nowości
Początek / Warto... / Fińskie pierniczki
Fińskie pierniczki
fot. Kasia Kasierska-Szura

Fińskie pierniczki

Fińskie pierniczki (bez jajek, ok. 60 sztuk)

(oryginalny przepis dostępny w sieci: http://www.myllynparas.fi/suomi/reseptit/makeat_leivonnaiset/pikkuleivat__keksit_ja_piparit/piparkakkutaikina_munaton/)

 

Składniki podstawowe (w nawiasach możliwe modyfikacje mojego autorstwa, a ilości podane po skandynawsku, w decylitrach):

 

2 dl syropu cukrowego (można zastąpić płynnym miodem, syropem klonowym, syropem z agawy)

2 dl cukru (najlepiej ciemnego – bądź np. ksylitolu)

250g masła (lub margaryny, a w tym roku planuje część masła zastąpić olejem kokosowym – wtedy tłuszczu z pewnością potrzeba mniej)

przyprawy korzenne: 1 łyżka cynamonu + 1 łyżeczka imbiru + 1 łyżeczka zmielonych goździków + 2 łyżeczki kardamonu (można też dodać skórkę startą z pomarańczy)

1dl śmietanki (może być owsiana, kokosowa)

2-3 łyżeczki sody oczyszczonej

1 dl soku pomarańczowego (lub jabłkowego, z czarnej porzeczki) bądź czerwonego wina

11-12dl mąki pszennej bądź 8dl pszennej i 4dl żytniej (można też użyć innej, np. orkiszowej czy mieszanki bezglutenowej)

Syrop, cukier i tłuszcz rozpuścić w garnku. Dodać przyprawy, gdy zawrze gotować dalej na wolnym ogniu ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając.

Odstawić, by trochę ostygło, dodać składniki płynne, w których uprzednio rozpuściliśmy sodę. Na końcu dodać mąkę – wymieszać, by nie było grudek. Pozostawić w chłodnym miejscu do następnego dnia.

Wyjąć ciasto z lodówki na około godzinę przed pieczeniem, by dało się wałkować. Należy je rozwałkować na grubość ok. 2mm. By się nie przyklejało podsypywać mąką. Foremkami wycinać dowolne kształty, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temp. 200 stopni ok. 5-7 minut. Trzeba uważać, bo łatwo się przypalają.

Z tego przepisu otrzymujemy aromatyczne, chrupiące pierniczki, które od razu są gotowe do spożycia, dobrze się przechowują (w zamkniętym pudełku nie twardnieją ani nie miękną).

 

[O tym, jak Rodzina Kasi przeżywa Adwent w Finlandii możecie poczytać tu: Rodzinny Adwent (cz. 1).]

Kasia Kasierska-Szura

Kasia Kasierska-Szura
Poznanianka od blisko dziesięciu lat mieszkająca w Helsinkach. Z wykształcenia filolog fiński, a z zamiłowania matka czworga i mól książkowy. Katoliczka, od jedenastu lat we wspólnocie neokatechumenalnej. Pasjonują mnie różnice kulturowe i szeroko pojęty dialog międzyludzki. Za najlepszą szkołę życia uważam małżeństwo i rodzicielstwo - to szansa na to, by dojrzewać, a jednocześnie pozostawać dzieckiem.

5 komentarzy

  1. co to jest dl?

Odpowiedz Magda Skasuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są zaznaczone. *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Przewiń do góry